Nieuws
Donderdag, 11 Juli 2019
Procedure doop aanmelding
Maandag, 27 Augustus 2018
Bereikbaarheid pastoraal team
Dinsdag, 12 Juni 2018
Op bedevaart met de nieuwe pastoor
 


Bedevaart naar Maria

terug   

“MEIMAAND - MARIAMAAND”

Korte beschrijving geschiedenis parochie en kerk – kapel – pastorie
In 1833 werd Zegge een zelfstandige parochie en de toen aanwezige Mariakapel werd vergroot en was vanaf toen de parochiekerk. Zegge groeide en de Mariaverering nam een grote vlucht. In 1911 is de parochiekerk tegenover de huidige kapel gesloopt en vervangen door een neogotisch gebouw naar ontwerp van architect Jacques van Groenendael te Breda. Bisschop P. Leyten van Breda consacreerde deze kerk op 11 mei 1912. Tegelijkertijd met de kerk werd ook een nieuwe pastorie gebouwd. Van de pastorie zijn zowel interieur als exterieur volledig gaaf gebleven. Het interieur vertoont invloeden van de Jugendstil. Alle vertrekken op de begane grond, met uitzondering van de keuken en de uitbouw, zijn voorzien van cassettenplafonds. De cassetten zijn voorzien van polychrome beschilderingen met bloementuiltjes en vruchten.
De huidige kapel, van de hand van dezelfde architect, stamt uit 1922. Het hele jaar, maar vooral in de meimaand, komen velen naar Zegge om bij Maria te bidden en een kaarsje aan te steken. Nog steeds, ook in deze tijd van verminderende geloofsbeleving, speelt Maria in het leven van velen nog steeds een rol als Moeder van Jezus aan wiens voeten men kan schuilen, nood en dankbaarheid kan neerleggen. OLV van Zegge wordt daarvoor door velen van binnen en buiten de parochie bezocht.

Bedevaartsoord
Zegge is het erkende Maria bedevaartsoord van het Bisdom Breda.
In de meimaand vormen kerk en kapel het centrum van liturgie en vieringen rond OLV van Zegge. 7 dagen per week wordt er gevierd, zoveel mogelijk Eucharistie.
Van maandag t/m vrijdag is er om 18.45 uur in de Mariakapel het Rozenkransgebed gevolgd op dinsdag, woensdag en donderdag door een viering.
Op zaterdag en zondag zijn er vier Eucharistievieringen. Op zaterdag om 19.00 uur is er een Eucharistieviering in de kerk, voorafgegaan om 18.30 uur door het rozenkransgebed in de kapel.
Op zondag morgen zijn er Eucharistievieringen in de kerk om 6.00 – 8.00 en 10.00 uur.
Daarnaast zijn er in de loop van de week een nog steeds toenemend bedevaarten van verzorgings- en verpleeghuizen, van KBO, Zonnebloem en andere organisaties. Vele duizenden bezoekers komen in deze maand naar Zegge om bij Onze Lieve Vrouw van Zegge te zijn om tot haar te bidden, een kaarsje bij haar aan te steken of om zo maar even bij haar in de kapel te zitten.

Vorig jaar is afscheid genomen van Piet en Corrie van den Oever als organisatoren van de meimaand. Na vele jaren dit op een uitstekende manier ingevuld te hebben besloten ze om een stapje terug te doen. De werkgroep ‘Meimaand – Mariamaand’ heeft nu de organistie op zich genomen. De werkgroep is er in geslaagd om voor alle vieringen in het weekend een priestervoorganger te vinden zodat alle vieringen weer Eucharistievieringen zijn. Helaas hebben we niet alle koren die graag wilde komen zingen in het rooster op kunnen nemen.
Ook van die kant is de belangstelling nog steeds groot.

“Laat de Meimaand – Mariamaand maar beginnen, de parochie is er klaar voor!”

Geplaatst op: Donderdag, 21 April 2016