Nieuws
Donderdag, 11 Juli 2019
Procedure doop aanmelding
Maandag, 27 Augustus 2018
Bereikbaarheid pastoraal team
Dinsdag, 12 Juni 2018
Op bedevaart met de nieuwe pastoor
 


Bedevaart naar Maria

terug   

Maand mei zal altijd het uithangbord van Zegge zijn

ZEGGE - Nog een paar weken. Dan verandert het doorgaans zo rustige kerkdorp Zegge weer voor ��n maand in een bedevaartsoord.

Duizenden pelgrims houden in de meimaand een traditie in stand met een bezoek aan de Mariakapel en parochiekerk de Heilige Mariaboodschap. Met die drukke maand in zicht zijn vrijwilligers gisteren begonnen met de traditionele voorbereidingen. Al om negen uur meldde een vaste groep vrijwilligers zich in de kerk om te vegen en te dweilen. Later op de dag werden zij afgelost door de dames van de KVO die, en ook dat is al jaren een vaste traditie, belangeloos het poetswerk doen.

Na Pasen wordt op dezelfde manier de kapel onder handen genomen. "Daar hebben we dit jaar iets meer werk dan anders. Want de muren moeten hoognodig een keertje gewit worden", zegt Anton van Eekelen van het parochiebestuur.

Het bestuur is blij met en trots op de hulp van zoveel dorpsgenoten. "Bij de mensen kunnen we het hele jaar door terecht. Zij onderhouden achter de kerk ook het kerkhof. Om de veertien dagen wordt er geschoffeld", zegt Van Eekelen.

Jos Mol is een van de Zeggenaren die gistermorgen met een dweil en een trekker de kerk in trok. Tussen de emmers sop vertelt hij dat hij voor het vijfde jaar helpt. "Maar dat is eigenlijk nog niks. Er lopen hier mensen rond die dit al veel langer doen."

Het is wel komisch op deze stralende maandagochtend juist een groep mannen te zien schrobben en dweilen. "Nee, thuis doe ik dit werk niet", biecht Mol lachend op. "Maar dat geldt voor iedereen die hier nu aan het werk is. Wij doen het graag. Het is in het belang van onze eigen gemeenschap. En het is ook nog goed voor de sociale contacten. Over twee weken, als de kapel schoongemaakt moet worden, zijn we er weer met zijn allen."

Na het dweilen plaatst Mol met de andere vrijwilligers de banken van de zijbeuken van de kerk weer terug. "Die banken halen we er bij de schoonmaak altijd even uit. Dan kunnen we er goed bij. Zo zwaar is het allemaal niet. We zijn met voldoende mensen. Vele handen maken licht werk, wordt er altijd gezegd. Nou, dat wordt hier in de praktijk gebracht."

Want ook Jos Mol vindt het belangrijk dat de gebouwen er piekfijn uitzien als volgende maand de invasie bezoekers komt. "De meimaand is en blijft toch het uithangbord van ons mooie dorp. Daar zijn we ook best trots op. Hoe kun je dat beter uitdragen door een paar uur in de kerk en de kapel te klussen. Want voor elke Zeggenaar is mei altijd een heel belangrijke maand."

Bron: BNDestem 11 April 2011

Geplaatst op: Maandag, 11 April 2011